Striedmosť je dokonalý recept zdravého stravovania

Zdravie a krása:Do leta budem fit

Marek 22.11.201311445

Striedmosť je dokonalý recept zdravého stravovania

Hľadáte recept ako žiť zdravo, chutne a neprejesť úspory? Už v dávnovekej Číne poznali tajomstvá dlhovekosti a zdravého života. Tento ideál nie je zložité dosiahnuť ani dnes. Stačí sa riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami. Striedmosť, kvalitné potraviny a dostatok pohybu. Spolu s vnútornou harmóniou predstavuje dokonalý koktail pre zdravie a dlhovekosť.

Zdravá strava je jednoduchá a pestrá.

 Vitamíny, minerály, stopové prvky, bielkoviny, jednoducho všetky zásadné živiny si telo dokáže získať samo z kvalitnej stravy aj bez prídavných multivitamínov či umelých výživových doplnkov. Povolené je všetko, no v striedmej norme. Na jedálnom lístku by základ mali tvoriť strukoviny, obilniny a zelenina. Mäso treba spáliť športom, alebo premeniť na nárast svalovej hmoty. Vtedy neuškodí. Väčší príjem stravy musí ústiť aj do pohybovej aktivity. Úplná jednoduchosť v strave je najzdravšia. Dokazujú to nielen skúsenosti, ale aj vedecké štúdie. Navyše jedla človek nepotrebuje veľa. Reklamný priemysel nás naučil, že tie najlepšie porcie sú čo najväčšie. Opak je pravdou. Plné taniere z lacných surovín sú zdrojom priberania, a napriek plnému žalúdku nám môžu chýbať dôležité živiny.

Život na prírodnej báze

Janka Pokusová, majiteľka predajne Zdravienka v Topoľčanoch hovorí, že informácií je stále málo. Najmä tých, ktoré sú naozaj overené praxou a skúsenosťami. Už viac ako osem rokov sa snaží ľuďom ponúkať ako alternatívu k masovo ponúkaným výrobkom kvalitné čaje, obilniny, strukoviny, zeleninové šťavy, kvalitné koreniny aj široký sortiment sladidiel na báze prírodných  sirupov, napríklad aj agávový sirup. Vie poradiť v oblasti celiatickej výživy, ako pochúťku odporúča ručne vyrábané čokolády a ďalšie prírodné produkty. Prečo? Vďaka naturálnym potravinám aj málo stačí, aby sme si zabezpečili optimálne fungovanie orgánov tela, mali dostatok energie a nemuseli sa trápiť s diétami. „V jednoduchosti je krása. Človek sa musí upokojiť, vnímať svet okolo seba. Vtedy aj chute sú jednoduchšie. Úžasná kombinácia je napríklad špaldová pšenica s kyslou kvasenou kapustou alebo bulgur s naparenou zeleninou. Výživová hodnota v produktoch je nesmierne vysoká. Určite by som si dnes vybrala produkt čistejší, kvalitnejší, pretože má viac minerálnych látok a vitamínov. Prinesie omnoho viac živín ako lacné jedlo. Zrno má nesmiernu minerálnu hodnotu a celozrnný výrobok aj o poznanie inak človeka zasýti. Preto nemusíme následne mať pocit hladu, ani míňať peniaze na doplnkovú výživu,“ hovorí pani Pokusová.

Rada nad zlato platí aj v stravovaní

V spleti množstva potravín je niekedy ťažké nájsť orientáciu smer zdravie. Dostať dobrú radu v oblasti výživy znamená často predĺžiť si život aj o niekoľko rokov. Tejto zásady sa drží aj Janka Pokusová. Jej rozhodnutie venovať sa zdravej výžive dozrelo celkom spontánne. „Nakupovala som v obchode s potravinami a jeden starší pán si ma pomýlil s predavačkou. Pýtal sa ma, či mu môžem poradiť niečo z DIA výrobkov. Tá radosť, že som niekomu pomohla,  rozhodla! Začala som sa venovať zdravej výžive a osobitne poradenstvu v  bezlepkovej strave. Dnes chcem každému odovzdať niečo, čo si odnesie. Čo aktuálne pomôže jeho zdraviu, alebo aj poradiť, ako dodržiavať správnu životosprávu, ako žiť, liečiť sa a vybrať si správnu stravu, “ hovorí.

Dnes robí presne to, čo ju baví. Predáva kvalitné potraviny a vždy ľuďom ochotne poradí. Preto sa zákazníci po výrobky zdravej výživy vrátia. A nie je to len o kúpe a predaji, ale každý, kto príde, dostane informácie, ako si správne užiť jedlo ako liek a na čo sa ktorá surovina hodí. O kurzy varenia, prednášky a odborné semináre, ktoré pani Janka organizuje, je naozaj záujem - ľudia chcú žiť zdravo, len často nevedia ako. A pritom nejde o nič zložitého.

 

Recepty :

 

Šalát zo špaldovej tarhone so zeleninou

Prísady:

400g BIOMILA špaldovej tarhone, zelenina - 200g cherry paradajky, 100 g sterilizovanej kukurice, 5 malých jarných cibuliek s vňaťou, rukola podľa chuti, sezamový olej, mleté čierne korenie, bylinková morská soľ, citrónová šťava.

Postup prípravy:

Špaldovú tarhoňu uvaríme v mierne osolenej vode s kvapkou oleja asi 7 minút. Medzitým si nakrájame najemno cibuľku, cherry paradajky, pridáme kukuricu, vložíme do veľkej misy, osolíme, okoreníme, pridáme uvarenú a vychladnutú špaldovú tarhoňu. Dochutíme olejom, citrónovou šťavou a rukolou. Môžeme podávať teplé, ale aj vychladené. 

 

Nátierka s cesnakom

Prísady:

1 ks / 160g/ Údené tofu Sunfood, ½ rastlinného masla Provamel, 2 strúčiky cesnaku, ½ lyžičky vegety Solčanka

Postup prípravy:

Tofu najemno nastrúhame, pretlačíme cesnak a spolu zmiešame s maslom a vegetou.

Podávame so špaldovým kváskovým chlebíkom

Prajeme Vám dobrú chuť :)

Komentáre Disqus.
(5/5) 3 referencií
zdravienka

„Zdravie dostávame do vienka“ a je na nás ako si ho naďalej zveľaďujeme. Byť zdravý a užívať si…

Mirkka

1 772

biopotraviny

V Zdravienke nakupujem už niekoľko rokov, vždy nájdem, čo potrebujem, majú…

profesionálny prístup

V Zdravienke v Topoľčanoch je vždy dobrá atmosféra, príjemný personál, ktorý…

Predaj bio produktov

V Zdravienke v Topoľčanoch majú k zákazníkom (a majú aj svojich stálych!)…

zdravienka
5/5 3 hodnotení

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím