Chodiť do práce, prípadne do školy, venovať sa rodine, priateľom, svojím koníčkom, robiť nejaký šport a ešte k tomu sa aj zdravo stravovať. Je to ideálne vymenovanie hodnôt a aktivít, ktorým by sa mal človek pravidelne venovať. To by však musel mať deň namiesto 24 hodín, aspoň 48, ak by sme tam chceli niekde vtesnať ešte aj oddych a pokojný spánok. To všetko sú však predpoklady na spokojný a vyvážený život. A ani si možno neuvedomujeme, akú veľkú časť z toho ovplyvňuje náš stravovací systém.
Úspech v správnom stravovaní znie:
„Jesť kvalitné čerstvé potraviny, kombinovať potraviny, tak aby strava bola vyvážená, pestrá a obsahovala v správnom pomere bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály a stopové prvky. To sú rady od Martina Kleina, ktorý dodáva, že by sme mali takisto vylúčiť rafinované a priemyslovo spracované potraviny s vysokým obsahom tukov a cukrov, jesť pravidelne, pomaly a kľudne, jedlo dôkladne rozžuť a jesť striedmo. Podľa jeho slov by sme mali takisto piť dostatočné množstvo tekutín, hlavne čistej vody, bylinných čajov a úplne vylúčiť sladené nápoje.
Sladko a ľahko
Sladké pochúťky sú pre nás odmenou, súčasťou oddychu a doplnením energie. Netreba mať za ich konzumáciu neskôr výčitky, pokiaľ si ich vhodne vyberiete. Pokiaľ chcete obmedziť čokoládu, vyskúšajte niečo ľahšie, niečo, čo váš organizmus s chuťou prijme a ľahko strávi. Napríklad ovocný, či mliečny dezert, prípadne ho úplne nahraďte čerstvým ovocím. „Ovocie je zdravé a málo kalorické v porovnaní s rôznymi sladkými pochúťkami. Ak však potrebujete schudnúť, tak pozor na množstvá ovocia, môže sa vám pri veľkej konzumácii spomaliť chudnutie,“ radí Dieta-shop.
Čerstvo a chutne
V texte venovanému zdravej strave musí mať čestné miesto aj samotné ovocie a zelenina. Čerstvé dary prírody. Práve pre túto kategóriu nemajte vo svojom stravovaní žiadne obmedzenia! „Často sa totiž stáva, že v stravovacích zariadeniach, alebo aj v rodinách, si zvykneme na akúsi rutinu a jednotvárne pripravovanie dookola rovnakých jedál. Pritom akoby sme zabúdali na najdôležitejší zdroj vitamínov – zeleninu a ovocie. To by malo tvoriť základ každého menu v našom jedálničku,“ hovorí Ekotrend Myjava a dodáva, že „ľudia by mali mať zastúpenú celú škálu potravín, ktoré sú zobrazované napr. aj v podobe pyramídy.“
Potrebná detoxikácia
Organizmus sa niekedy po všetkej tej skonzumovanej potrave potrebuje zregenerovať. Môžeme mu dopomôcť sami a začať môžete hneď, pretože ideálnym obdobím je vraj jar. „Počas detoxikácie má ľudské telo možnosť zbaviť sa látok, ktoré nebolo v dobách nadbytku schopné vylúčiť, pretože sa muselo vyrovnať s neustálym prísunom nových potravín. Keďže dnes vo všeobecnosti príliš mnoho jeme, detoxikácia tu má určite svoje miesto. Nadmerná konzumácia potravín preťažuje zažívacie a vylučovacie orgány,“ tvrdí Anna Kričková a pripája tiež typy na zdravé postupy detoxikácie: „Každý deň by sme mali vypiť 2-3 litre teplej vody rozdelenej rovnomerne počas dňa. Vodu môžeme sčasti alebo úplne nahradiť riedenými zeleninovými, prípadne i ovocnými šťavami.“ Takisto je dobré venovať chvíľu svojho času pohybu na čerstvom vzduchu a nezabúdať na to, že potrebná je aj duševná očista.
Nech už teda aktívit cez deň stihneme akokoľvek veľa, s jedlom sa stretávame každý deň a preto by sme si mali pamätať, že najviac zdravých látok majú potraviny, ktoré nám ponúka príroda a klesá to priamoúmerne s tým, čím viac sú spracované. A akých poravín sa treba najviac pridržiavať v našom jedálničku, zobrazuje aj spomínaná pyramída.
foto: www.ayamalta.com, www.dietyachudnutie.sk, www.fitcoach.cz