Raňajky ako kráľ, obedy ako princ a večere ako žobrák. Tento odporúčaný spôsob rozdelenia si množstva skonzumovanej potravy pozná asi každý z nás. Pokiaľ sa ním aj riadi, je to zaručená cesta k úspechu. Možno vás ale zaujme aj fakt, že o strave toho môžete vedieť ešte oveľa viac. Sami predsa viete, čo máte radi a tak si skúste vybrať to, čo vám chutí a zároveň to obsahuje látky, ktoré sú pre vaše telo prospešné. Alebo naopak sa môžete informovať o tom, čo by váš jedálniček obsahovať určite nemal. Prinášame vám desať rád od odborníkov na zdravú stravu:
1.Správne potraviny
V prvom rade sa musíme naučiť vybrať si správne potraviny a vhodne ich tepelne upraviť. A ktoré sú tie správne potraviny? Bielkoviny (nachádzajú sa napríklad v rybách a morských plodoch, vo vajciach, v Tofu, v mäse a mliečnych výrobkoch), Zelenina, Ovocie a aj Obilniny a strukoviny (sú veľmi zdravé, ale obsahujú veľa sacharidov, a tak ich treba jesť v správnom množstve), hovorí Dieta-shop a do pozornosti dáva aj pitný režim. Mali by sme vypiť 1 a pol litra denne, ale odporúčané sú skôr 2 až tri litre.
2.Pravidelne a čím čerstvejšie, tým lepšie
„Zdravo sa stravovať znamená tiež jesť v pravidelných intervaloch a jedlá správne vyvážené. Jesť pomaly, kľudne, striedmo.“ To radí Martin Klein zo zdravoschudnut a pokračuje tým, že by sme mali jesť podľa možnosti čerstvé sezónne potraviny a ovocie a zeleninu v čase, kedy prirodzene dozrievajú. Jesť treba pomaly a jedlo dôkladne rozžuť.
3.Prestávky medzi jedením
Anna Kričková radí: „Dôležité je dodržiavať medzi jedlami prestávky. Je absolútne nevhodné, ak človek počas celého dňa stále niečo zobká. Na jedlo si treba nájsť čas a počas jedenia sa naň sústrediť.“
4.Kombinujte
„Najmä konzumácii jednoduchých cukrov by sme sa mali vyvarovať. A ak ich už konzumujeme, mali by sme ich kombinovať so zdravými tukmi a vlákninou. Znížime tak glykemický index celkovo prijatej potravy. Napríklad suchý rožok je pre nás menej vhodný ako rožok s maslom a kúskom papriky,“ to sú opäť slová Anny Kričkovej.
5.Aký chlieb je najvhodnejší?
"Ľudia sa podriadili diktátu pekárov a každý deň si kupujú biely chlieb zo pšenice obyčajnej. No najviac vitamínov a minerálnych látok potrebných pre zdravie sa nachádza v obale zrna, a tak najvhodnejšie je celozrnné pečivo,“ tvrdí firma Ekotrend Myjava. Dodávajú, že „celozrnné, alebo grahamové pečivo a chlieb obsahuje chrumkavé čiastočky otrúb. „Pre dobré zdravie odporúčame celozrnný kváskový chlieb – má trochu kyslastú chuť, je hutnejší a aj trvanlivejší. Jeho príprava sa dá zvládnuť aj doma.“
6.Čo do jedálnička nezaradiť?
Potraviny, na ktoré si máme dávať pozor vymenúva Martin Klein: „tuky a jednoduché cukry ešte k tomu zapíjané sladenými nápojmi. Rafinované a priemyselne spracované výrobky, ktoré obsahujú veľa tukov, jednoduchých cukrov- sladké pečivo, keksy, čipsy, paštéty, rôzne mäsové výrobky, málo zeleniny a ovocia, veľa mäsitej stravy.“
7.Kvalita namiesto kvantity
„Na strave nie je dobré šetriť, nakoľko strava úzko súvisí s našim zdravím. Kvantitu môžeme nahradiť kvalitou. Zabezpečíme si tak dostatok základných živín pri menšom objeme potravy, čo nám umožní udržať si okrem iného i zdravú váhu,“ tvrdí Anna Kričková.
8.Domáca záhradka
„A teraz sa dostávame ku ďalšej méte,“ hovorí Michal Galis, „ a tou je čistota potravín. Najlepšie z domácej záhradky, čo najmenej chémie, a najviac slnečného žiarenia, pretože svetlo v potravinách, je vlastne tá hlavná zložka energie, z ktorej sme živí.“
9.Potravina dvadsiateho prvého storočia
Peľ prinášaný včelami v podobe tzv.obnôžok, je nazývaný aj potravinou dvadsiateho prvého storočia. Je veľmi bohatý na proteíny, glycidy, vitamíny a minerálne látky. Spomaľuje proces starnutia organizmu a zároveň slúži ako podporný prostriedok imunitného systému. Najvhodnejšie užívanie pre dospelých: 3 x denne 1 čajová lyžička peľu (1 čajová lyžička = 5g peľu). Dobre požuť, aby sa rozdrvil obal na zrniečkach peľu. Organizmus potom z neho viac vyťaží. Najlepšie účinkuje v kyslom prostredí teda ho zamiešame napr.do jogurtu. To radí Igor Leitner.
10.Pravidelnosť
Posledným odstavcom sa opäť vraciame k úvodnej vete. Dieta- shop radí: „Nevynechajte nikdy raňajky, obed a večeru, to by malo byť povinné a urobte si menšiu radosť na olovrant- to je zasa nepovinné.“
foto: www.s3.amazonaws.com, www.i.idnes.cz, www.vcelnipiatok.sk, www.biocare.sk